11 June, 2011

Maradona - primul freestyler din lume !

Freestyle Football este acel sport spectacol care consta in jonglarea si controlarea mingii (de fotbal de obicei, dar nu neaparat) in moduri cat mai variate cu diverse parti ale corpului.
Sa jonglezi pe tibii, din picioare sau de jos, pe calcaie, genunchi sau umeri.
Sa blochezi mingea in anumite posturi ingenioase, intre genunchi, pe umar, pe cap, piept sau tampla sau chiar pe talpa piciorului.

Toate acestea fac parte din gama larga de elemente ale acestei discipline urbane - cum este denumita acum - care s-a nascut inca de pe vremea lui Maradona, dar nicidecum pe strazi, sau intre blocuri, ci chiar pe terenurile de antrenament de fotbal.

Din cate se stie, Maradona ar putea fi considerat primul freestyler care a existat vreodata. Cu un talent nativ, tehnica impecabila si control desavarsit asupra balonului de fotbal, argentinianul putea jongla mingea pe picior genunchi si cap ore in sir inca de cand avea doar 12-13 ani. Sunt deja celebre filmuletele de pe internet cu el jongland mingea pe cand era doar un copil, cu o lejeritate incredibila.

Nu facea numai jonglerii obisnuite. In tinerete, in anii 80, la antrenamente si chiar la incalzirea dinaintea meciurilor, Maradona facea adevarate spectacole cu mingea permanent in aer, facand scheme pe care nimeni nu le mai facea in lume. Scheme care mai tarziu au fost denumite specific, de breasla freestylerilor. ATW (around the world) este schema cea mai cunoscuta in prezent si pe care Maradona o facea fara probleme. Cand majoritatea de abia puteau sa jongleze pe cap, el jongla pe umeri, dand mingea la 5-10 metri in aer, fara sa piarda controlul, si cand o oprea pe cap, tinand-o in echilibru, incepea sa se deplaseze cu mingea lipita pe cap mergand absolut normal, si toate acestea, fara sa foloseasca super-glue. :)

De atunci freestyle-ul a tot evoluat, inventandu-se tot mai multe schemele noi, lucru care se intampla si in prezent. In freestyle nu prea exista limite, iar atunci cand crezi ca le-ai vazut pe toate, se mai gaseste un japonez(ei sunt cunoscuti ca fiind foarte inventivi la freestyle) care sa vina cu ceva nou si spectaculos.
Maradona jongland pe cand era copil


Maradona la incalzirea dinaintea unui meci oficial

1 comment: