29 May, 2011

Cum sa faci un videoclip bun si entertaining de freestyle partea a II-a

EDITAREA VIDEO! Extrem de importanta!
Nu trebuie sa aveti nu stiu ce soft, cu nu stiu ce efecte speciale. Vreau sa vorbesc acum despre editarea buna, dar la nivel elementar. Ma voi referi la lucruri simple, logice, si destul de evidente la care majoritatea ar trebui sa se gandeasca dar multi nu o fac.
La baza, editarea inseamna pur si simplu a selecta din tot materialul brut filmat, sa zicem de 50 minute durata, bucatile/secventele respective care va intereseaza. ADICA SCHEMELE, pt aia care poate tot nu intelesesera.
Exemplu ipotetic:
Aveti o portiune video pe care ati adus-o in programul de editare, in care intrati in cadru cu mingea in mana, va intoarceti cu fata catre camera, incepeti sa jonglati pe picior, si apoi faceti o succesiune de 3 ATW(around the world, cea mai cunoscuta schema din freestyle-football), prindeti mingea in mana si veniti spre camera pentru a opri camera.

Important este ca la toate secventele de scheme, ca asta de exemplu, sa taiati cat mai din scurt bucatica in care faceti schemele respective. NU lasati sa se vada in clip acele 5, 6, poate 10 atingeri din jonglatul de dinaintea executarii schemelor. Pentru ca devine plictisitor si enervant pentru privitor, mai ales daca asta se intampla la toate secventele de scheme din clipul respectiv. Lasati o atingere sau maxim doua de dinainte de executarea schemelor pe care vreti sa le aratati in clip. La fel, dupa terminarea executarii trickurilor, taiati imediat filmarea respectiva.

Daca aveti o serie de scheme, dupa care jonglati, dupa care alta serie de scheme, poate ca vreti sa aratati toata bucata respectiva chiar daca doar ati jonglat intre seriile de trickuri, pentru a demonstra ca aveti un control bun si ca puteti face mai multe serii de trickuri cu jonglat intre fara sa va cada mingea. OK, este de inteles, dar totusi parte aceea de jonglat poate fi foarte plictisitoare, asa ca o idee ar fi sa dati pe repede-inainte bucatica in care jonglati pe picior dintre cele doua serii de trickuri.

Si sunetul este foarte important. Aici tine si de gusturi, deci asta este.. cine vrea manele pe coloana sonora a clipul lui de freestyle....
Ce as putea totusi sa spun legat de partea cu sunetul ar fi sa aveti grija la volum. Ma enerveaza la culme cand dau play unui clip de pe net, si intra muzica brusc cu volum foarte ridicat de te face sa sari de pe scaun. Aproape sigur in secunda urmatoare opresc clipul si nici nu ma mai uit la el. Mai bine sa fie mai incet si astfel privitorul poate alege sa dea mai tare. Si ar fi bine sa adaugati acel 'fade in' la coloana sonora, adica sa faceti ca nivelul sonor sa creasca treptat de la 0 la nivelul selectat al piesei, intr-un scurt interval de timp, sa zicem 2-3 secunde. La final puteti face un 'fade out', daca piesa nu se termina la finalul clipului vostru. Adica nivelul sonor sa scada treptat pana la 0 in ultimele secunde ale clipului.

La final, dupa ce ati procesat si creat video-clipul cu softul respectiv de editare, uitati-va la el cap-coada inainte de a-l uploada pe internet. Priviti-l ca o persoana din exterior, si ganditi-va daca este ceva care va deranjeaza la clip, sau care ar putea fi imbunatatit, si faceti-o inainte de a-l uploada !

AL a.k.a. Alexandru Stan

2 comments:

  1. salut alex, ce vreau sa te intreb tu ce program folosesti pentru editat?

    ReplyDelete
  2. Eu folosesc Sony vegas.. dar poti folosi pentru o editare simpla si buna, orice program, chiar si 'win movie maker' si multe altele care se gasesc FREE(gratis) de downloadat de pe net.

    ReplyDelete