19 July, 2011

Respect pentru fetele de la mondialul de fotbal feminin !

Ceea ce era motiv de batjocura si glume ironice pentru majoritatea barbatilor practicanti/iubitori de fotbal, si nu numai, ajunge sa fie asa pentru din ce in ce mai putini, si mai mult decat atat, se contureaza din ce in ce mai puternic, de ceva ani de zile, prin turnee finale mondiale si europene care strang aproape la fel de multi spectatori pe stadioane ca si la turneele barbatilor.
Fotbalul feminin !

Japonia are o reprezentativa cu media de inaltime de aproximativ 1'60" dar au ajuns acolo in Marea Finala (aviz pt majoritatea oamenilor din fotbalul de la noi care cauta si apreciaza mai mult forta bruta decat inteligenta si tehnica) 

rezumatul finalei aici

Ce inseamna cu adevarat o echipa, vedeti la ambele finaliste: atat Japonia cat si SUA sunt unite permanent, si fiecare jucatoare joaca nu numai pentru ea, dar si pentru toate celelalte coechipiere. cand li se blocheaza un atac, inaintasele sprinteaza inapoi pentru a ajuta defensiva echipei pentru a repara pierderea posesiei.

Determinarea acestor fete as vrea sa o aiba macar jumatate din jucatorii din liga I. Sa lupti pentru fiecare minge, sa alergi pana nu mai poti, aratand ca esti recunoscator/toare pentru prilejul, onoarea de a juca si a reprezenta acea echipa.

Vorbim de determinare si spirit de echipa, lucruri care sunt extrem de importante pentru un sport ca fotbalul si in general pentru orice sport, dar ce este remarcabil la acest turneu mondial feminin de fotbal, este prezenta pronuntata a calitatii tehnice incredibile pe care o poseda multe jucatoare pe care le-am putut urmari la acest turneu. Este absolut fascinant si incantator felul cum fetele Japoniei ieseau din aparare, in finala, dintr-o aparare inghesuita si amenintata de presingul agresiv al americancelor cu pase repetate pe jos, cu un calm si cumpat demn de Champions League - ul baietilor. Sa nu mai vorbesc de acele executii si goluri senzationale de-a lungul acestui turneu final: amintiti-va golul Suediei de 2-1 din finala mica impotriva Frantei (rezumat aici)

Meciurile sunt cursive si cu mult mai putine trageri de timp, simulari si tipete penibile menite sa impresioneze arbitrul, decat la meciurile de fotbal masculin. DA, o femeie poate fi mai sensibila decat un barbat, dar macar are demnitatea de a nu tipa ca la o fractura, atunci cand  are doar o zgarietura!

Am spus la inceput ca niste fete care au poate cea mai scazuta medie de inaltime, au ajuns in finala, dar nu s-au oprit acolo, ci au mers pana la capat si chiar au devenit reginele Fotbalului feminin, Campioane mondiale!

Finala turneului mondial din 2011 dintre Japonia si SUA(dar in mare parte majoritatea meciurilor de la acest turneu) a fost o lectie pentru toti fotbalistii (barbati sau femei), o lectie despre demnitate, spirit de echipa, ambitie, tehnica si recunostinta fata de faptul ca au privilegiul de a castiga o paine, jucand un joc, jocul de care s-au indragostit - Fotbalul.

No comments:

Post a Comment