22 May, 2011

Freestyle Football versus Fotbal !



La clipurile mele de freestyle de pe youtube vin tot felul de comentarii, si de multe ori intra in discutie tema fotbal, conceptul fotbal..




"ba da' fotbal stii?"
"pe astea nu poti sa le faci pe teren!"
"daca vii la fotbal cu d'astea, te alegi cu picioarele rupte"
"asta e d'ala care stie doar scheme dar la fotbal e praf!"

In primul rand, fotbalul nici nu ar trebui sa intre in discutie, pentru ca este destul de clar despre ce este vorba in acele clipuri. Dar daca tot suntem aici, as vrea sa specific anumite aspecte:
Freestyle-ul este clar foarte diferit de fotbalul normal; pentru freestyle iti trebuie un anumit gen de tehnica, altul decat la fotbal; evident ca majoritatea schemelor de freestyle nu isi au rostul pe teren, in timpul unui meci de fotbal.
In ce priveste cunostintele unui freestyler in fotbal, si priceperea unui fotbalist (sau  om care joaca fotbal, nu neaparat profesionist) la freestyle, lucrurile sunt foarte simple:

Nici una din aceste doua abilitati/practici nu o include neaparat pe cealalta, dar nici nu o exclude !

Ca sa faci fotbal sau freestyle la un nivel peste mediu (si aici este delicat de apreciat ce inseamna acest nivel) evident ca trebuie sa exersezi un anumit timp. In nici una din ele nu este de ajuns doar talentul, desi eu intotdeauna am considerat acest aspect ca fiind esential pentru nivelul si rapiditatea progresului in fiecare din aceste discipline !
Si atunci, evident ca este posibil ca un om sa se priceapa bine sau chiar foarte bine la ambele discipline, daca de-a lungul timpului le-a practicat pentru o anumita perioada pe amamdoua.
Asadar, celor care ma sustin la comentarii spunand "normal ca stie si fotbal, daca poate sa controleze astfel mingea", le multumesc, dar le spun ca nu este neaparat adevarat, si cei care un ma cunosc, nu pot stii acest lucru.

Si in final as vrea sa adaug ceva foarte important si interesant, zic eu:
Sunt elemente in freestyle-football, care se aseamana cu anumite procedee din fotbal, sau care te pot ajuta sa inveti mai usor anumite lucruri ce tin strict de partea de tehnica din fotbal. A avea control bun asupra mingii cu capul, picior, genunchi, piept, la jonglat/freestyle, sa ai acel simt al lovirii mingii, te poate ajuta foarte mult la o preluare, stop sau pasa scurta, controlata!

No comments:

Post a Comment